5-те етапа на развитие на Startup-a

02 Nov 2016

Startup компаниите се характеризират с кратка история на оперативна дейност, с бързо развиващи се проекти, основани върху иновативни идеи.

Развитието на Startup до успешна компания преминава през 5 основни етапа:

#1 Посяване (seed stage)

На този етап се търсят бизнес идеи и се разработват съответните (технически) методи и спецификации за тяхното прилагане. Инициаторите на бизнес идеята и техните първи колеги създават работещ прототип и патент на продукта и тестват неговата версия.

Figure 1 https://www.yourvelocity.com

Figure 1 https://www.yourvelocity.com

Проектът има основатели, но тепърва ще изясняват позициите, структурата и бизнес процесите. За да създадат бизнес плана и да формулират заданието,  те разчитат на резултатите от сериозен анализ на пазара.

Още от този етап започва търсенето на инвеститори, бизнес ангели и финансови средства, наличието на които често определя и бъдещето на проекта. Както знаем, в повечето случаи първоначалните инвестиции на проекта идват от лични средства на  основателите. Затова и много голяма част от Startup инициативите загиват още в Seed етапа, ако се сблъскат с финансови затруднения.

#2 Спринт (Startup stage)

След като екипът е открил първоначални инвеститори, продуктът или услугата може да стигне и да се опита да завладее части от пазара. Ако съществуват други алтернативни или подобни продукти, екипът има трудната задача да докаже предимствата на своя продукт пред останалите. А в случай, че наистина е новаторски и уникален – необходимостта от него.

Целият проект и бъдещето на компанията са подложени на голям риск на този етап, понеже продуктът може да бъде напълно отхвърлен или незабелязан от целевата аудитория. За да избегнат такъв сценарий, предприемачите трябва да разчитат на своя бизнес нюх и творческо мислине и да са постоянни в своите планове и действия.

На този етап на стартиране се обръща внимание на финансовата и правната документация свързани с формалното създаване на компанията.

#3 Растеж или развитие (Growth)

Ако проектът обори конкуренцията, улови пазарна ниша и продуктът започне да се търси, значи е дошъл етапът на растеж. Това е и периодът, в който се очакват и повече новопостъпили инвестиции и дори печалба в по-значителен размер.

Растеж на startup

Figure 2 https://www.alccommercial.com.au/

#4 Разширяване (Expansion)

Вече са постигнати целите, които са били първоначално заложени в бизнес плана. Продуктът не е изложен на риск, понеже е завоювал позиции на пазара и е преориентиран за масовия потребител. Търсенето му е голямо, както и приходите на компанията.

Компанията е увеличила обема на своите операции и вече се радва на стабилен доход и утвърдена позиция на пазара. Отстранени са първоначалните грешки свързани с продукта и се търсят възможности за разрастване с нови проекти и пазари.

Въпреки това развитието на компанията не стига до тук, напротив – насърчава се разрастването до нови пазари и региони по целия свят.

#5 Изход (Exit)

След като една компания е достигнала своя връх, тя разчита на квалифицирани мениджъри и доказани бизнес процеси, взима сериозен пазарен дял и е с установена позиция в съответната бизнес ниша.

На този етап на стартиране може да започвe нейното публичното предлагане на борсата. Това е времето и за излизане на инвеститорите на рисков каптал. Като цяло инвеститорите търсят варианти за продажба на своите бизнес дялове на по-големи играчи и очакват съответни финансови печалби. Но някои от тях предпочитат да запазят своя дял и да продължат да го използват като постоянен източник на стабилен доход.

Това е примерен класически вариант на развитие на стартираща компании, но един Startup може да следва и различен сценарий, прескачайки някой от етапите.

За съжаление една компания може да стигне и до друг, нежелан изход – фалит. Но този финал не пожелаваме на никой от Вас. Желаем Ви успех в стартирането и преди всичко ясна представа за това какво всъщност се случва с Вашия бизнес, какво предстои и какви цели трябва да преследвате, за да реализирате успешно Вашето бизнес начинание.

Всеки етап от развитието на иновативните компании има свои специфични харакетристики. Те ще Ви помогат да изградите правилните бизнес процеси, да намерите оптималните решения, да определите необходимите ресурси, да разпознаете рисковете,  да отговорите на очакванията и интересите както на инициаторите на бизнеса, така и на инвеститорите.

Вярваме, че и Вие ще можете успешно да преминете през тези етапи на стартиране.

А Вие колко далеч сте готови да стигнете? На кой етап се намира Вашият бизнес?

 

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...