7 съвета на учените за по-голяма продуктивност

09 Nov 2016

Който каже, че няма проблеми с продуктивността и мотивацията по време на работа, не му вярвайте. Всеки се случва да влезе във Facebook, да се чуе с приятел по телефона или ако работи от вкъщи – дори да изгледа някой сериал.

Но както всеки проблеми и този има не едно, а множество решения, които имат своето начало в различни изследвания на човешкото тяло и поведение. В тази статия ви представяме една част от тях, които ако вземете предвид, вероятно ще промените изцяло начина, с който подхождате към работата.

1. Разделете работата си на по-малки задачи

#1 Повече сън

Да, кой има време за сън в днешни дни? Сънят е за слабите хора… Но, както се оказва според изследване на BBC, и за продуктивните.

Вероятно няма да изненадаме никой като кажем, че дори 1 час сън в повече е ключов за тялото и ума на хората.

Според изследването на доктор Майкъл Моусли, сънят ни помага да съхраняваме повече информация в дългосрочната си памет, освобождавайки такова в краткосрочната, с която действаме в ежедневието си.

Именно това е причината и в много статии за успелите хора, иноваторите, лидерите на модерния свят да се отбелязва, че ранното лягане и достатъчният сън са изключително важни за успеха на всяко начинание, с което се захванете.

#2 Крайни срокове

В своето изследване “Procrastination, deadlines and performance” Дон Ейриъли разкрива, че колкото по-уверено си поставяме сами крайни срокове, толкова по-успешни ще бъдем в изпълнението на задачите си.

Хората имат проблем със самоконтрола и поставянето на този проблем в рамките на крайния срок може да увеличи продуктивността и мотивацията, с която работим.

Ще се запитате как точно да започнете. Не едно и две приложениея са разработени именно с цел подпомагането на продуктивността по този начин – календари, to-do приложения и т.н., само малка част от които са предложени ТУК.

#3 Упражнения и разтягане

Застояването в една позиция е един от най-големите бичове на съвремието. Именно срещу него се изправят много учени, които съветват да се раздвижваме по време на работа.

Макар и на някои хора да им се струва нещо незначително, избягването на застояването може да има страхотен ефект върху тялото, както и върху продуктивността ви.

#4 Чести почивки

Един от големите минуси на работната етика през десетилетията назад във времето е, че всеки работи от 8:00 до 12:00 часа, взема си полагаемия един час почивка, след което работи от 13:00 до 17:00 часа.

Мениджърите обаче, не осъзнават, че продуктивността намалява критично по този начин и екипът далеч не показва това, на което е способен.

Чести почивки

Правилният начин, който вече се прилага не само от фрийлансърите, а и от управата на много офиси, е да се работи на сегменти от по 25 минути с почивки от 5 минути между тях. Техниката се нарича Помодоро и е разработена от Франческо Сирило.

Нарича се по този начин, защото иноваторът е използвал будилник с формата на домат (помодоро), за да отчита времето за работа и за почивка. Днес вече има много онлайн приложения, които са разработени именно с тази техника в основата си. Такова е и http://www.marinaratimer.com

#5 Музика, звук за фон

Колкото и да не ви се вярва, тишината е едно от най-разсейващите неща. Според много изследвания, да работиш под звуците на любима музика или дори някакви звуци, като например дъжд, ембиънт атмосфера и др., ще повиши продуктивността ви.

Тъй като не на всеки му се занимава или има време за разучаване на най-доброто в тази област, сме избрали за вас и някои от най-готините онлайн приложения, които ще ви помогнат да извлечете най-доброто от фона, на който работите.

#6 Работете в точно определени часове на деня

Замисляли ли сте се, че има определени периоди от време – часове и дори дни, в които просто не ви се работи? Мотивацията липсва, не сте продуктивни… Това е така, защото човешкият мозък знае кога да даде всичко от себе си и кога да си вземе почивка.

Обикновено, както е писала в книгите си и научната писателка Дженифър Акерман, ние сме най-продуктивни около 2-4 часа след като се събудим. Именно в така наречените пикови часове вършим и най-много работа.

1. Работете в точно определени часове на деня

Затова е най-добре да не оставяте работата за следобед, довечера или за когато сте решили да я отложите. След сутрешното влизане във форма ще дадете най-много от себе си.

#7 Разделете работата си на по-малки задачи

Според изследователката Джанет Поливи, има конретна причина да отлагаме важните си задачи. И тя не е защото сме мързеливи. Или поне не съвсем.

Изследването й доказва, че човешкият мозък приема големите и важни проекти като заплаха, нещо, което вероятно ще доведе до провал и поради това ние отказваме да се заемем с него.

Най-лесният начин за справяне с този проблем е да разбиете всички свои задачи на по-малки такива. Както се казва, подходете с бебешки стъпки.

Както споменахме, това са само малка част от всички възможности. Какво бихте препоръчали вие? Знаем, че за подобно нещо няма панацея, но чуждият опит винаги би могъл да свърши работа на някои хора.

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...