8 въпроса, които да си зададете преди да стартирате собствен бизнес

31 Aug 2016

Преди да сме се насочили към основната част искаме да ви пренесем за малко в близкото минало, като ви разкажем една истинска история на наша приятелка:

Бях на 8 години, когато заедно с моя верен приятел Николай направихме първите си стъпки в предприемачеството. Нашата бизнес идея се състоеше в това да продаваме джанки на случайни минувачи. 

Стратегията беше ясна:

1. пакитираме прилежно 20 джанки в чантичка, която завръзваме с цветна панделка;

2. разговаряме с хора над 10 години, които сметнахме, че са по-платежоспособни и нямат никакво желание да брулят лично дървета, за да се сдобият с пакет зелени сливи;

3. използваме чаровните си детски усмивки и мили думи, за да привлечем клиенти;

4. работим заедно, делим по равно.

Picture1
(снимка: John Kraft )

Сега като се замисля, и без да четем книги свързани с бизнес мениджмънт, маркетинг и предприемачество (думи, които ни бяха абсолютно чужди тогава) се бяхме погрижили за някои важни въпроси при подготвянето на нашия бизнес. 

Съвсем успешно бяхме определили:

  1. Какъв е продуктът, който ще предлагаме?
  2. Каква презентация ще използваме?
  3. Коя е нашата целева аудитория?
  4. Какво е моето участие в бизнеса и това на моя партньор ?

Днес предпочитам да не се надявам на детския си късмет, а да черпя опит и знание от други успешни бизнесмени и предприемачи (естествено и от всички срещи с героите на нашия подкаст ). И преди да съм се опиянила и залутала в мечти ( “Мой собствен StartUp!”), съвсем съвестно проучвам различни аспекти на своите бизнес начинания.

Picture2
(снимка: pablo.buffer.com)

Дойде и моментът да споделим с вас:

8 важни въпроса, които всеки трябва да си зададе при обмислянето на бизнес идея

… и то още в ранните дни преди да се захванете с бизнес плана и неговото реализиране.

#1 Готови ли сте да жертвате сегашния си живот?

Работа, сигурен доход, време, а често и лични навици са неща, които може да трябва да замените или да се лишите, ако наистина искате да се отдадете на своята бизнес идея. Ех, блажени са тези, които могат да съчетаят всичко в едно. 

#2 Можете ли да оцелеете без сигурен доход, докато реализирате своя бизнес?

Имайте предвид, че предприемачеството е рисков занаят. Може да мине доста време преди да се насладите на някои стабилни приходи.Често се налага да се впуснете в неизвестното с надеждата, че смелото ви решение да напуснете работа си е струвало и този ваш StartUp наистина ще е  успешен.

#3 С какво искате да се занимавате и колко дълго?

Ние лично се хвърляме смело в проекти, за които смятаме, че отговарят на нашите умения и интереси. Така сме сигурни, че дори и да се проточат или усложнят, ние няма да загубим желание и мотивация и ще дадем всичко от себе си, за да ги завършим.

#4 Имате ли необходимите знания за съответния проблем и индустрия?

Отговорът на този въпрос до голяма степен ще определи и първите ви стъпки в реализирането на бизнес плана – съответно период на сериозно проучване на пазара, конкуренти, продукти или намирането на професионалисти и експерти в избраната сфера.

#5 Има ли търсене на пазара на такъв продукт / услуга?

Намерили сте ниша на пазара, ако вашата идея е приложима и новаторска (продуктът ви наистина решава някакъв проблем) и има достатъчно голяма група потребители, които се нуждаят от точно този бизнес.

#6 С какви средства ще финансирате първоначално своя бизнес?

Не всеки е готов да жертва лични спестявания. Можеш да разчитате на по-късен етап на LAUNCHub, ангели-инвеститори или Eleven. Но ще трябва да помислите и за собствени инвестиции.

#7 Имате ли нужда от партньор  и съосновател? 

Той / тя може също да вземе главно участие в съставянето на бизнес план. Сигурно и вие имате приятел или колега, който е по-опитен, начетен и вещ, който може да е прекрасно допълнение както като ръководител или ментор на проекта, така и като инвеститор. А може просто да имате нужда от някой, който да ви насърчава.

И любимият ни въпрос!

#8 Какво наистина искате да постигнете с този бизнес и колко далеч сте готови да стигнете?

Определете дали искате да развиете малък, средно голям бизнес или се целите смело и по-високо (искате да създадеш следващия TelerikKalturaVirgin Records?). Може да се окаже, че се включвате в едно кратко състезание – стигате до момент, в който бизнесът не може повече да се разраства или просто решавате да го продадете в по-начален етап от развитието му. А може да искате да станете част от един изключително дълъг маратон, който изисква не само добра подготовка, но и постоянство. Дали ще достигнете желания финал зависи само от вас.

С тези върпоси можете да си направите трезва и реалистична оценка, на себе си като бъдещ предприемач и на вашата (“гениална”?)  бизнес идея. Ако отговорите ви не са достатъчно задоволителни, може би е по-добре да не се впускате точно в този момент, а да изчакате по-подходящ. 

Опитайте да откриете това, което наистина искате да създадете и реализирате. 

В коментарите може да споделите кои са въпросите, които вие си задавате при обмислянето на бизнес и вашето участие в него. 

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...