9 неща, които да направите преди да напуснете работа

31 Aug 2016

Подтиквани от стрес, малко свободно време, малко пари, ограничения и куп други проблеми, хората все по-често прибягват до решителни ходове. Да напуснат работа и да започнат свой бизнес. Сигурно и вие сте се питали неведнъж защо да работите за мечтите на други хора, когато може да работите за своите мечти. 

И истината е, че в повечето случаи везната натежава към втория вариант. Но това не означава още днес да си напишете молбата за напускане и от утре да не сте на работа. Защото, ако ножът не е опрял до кокала, може да свършите някои неща преди да си си разчистили бюрото, така да се каже. 

В следващите редове ще ви запознаем с някои практически съвети, които ще ви помогнат не само да се подготвите по-добре за навлизане в дълбоките дебри на бизнеса, но и да си спечелите малко време докато сте все още на редовната си работа:

#1 Не стартирайте…

…само защото маркетинговите проучвания сочат, че ще имате успех в дадения бизнес или на вас така ви се струва. Задълбочен анализ на пазара е нещо задължително, за което може да отделяте по час-два на ден. 

Проучете:

 • какви са проблемите и нуждите на таргета от хора, който касае бизнеса ви 
 • към коя възрастова група се насочвате 
 • подходящ ли е градът за този бизнес или ще действате и “навън” 
 • онлайн или офлайн и т.н. 

#2 Създайте си бизнес план… 

…колкото по-подробен, толкова по-добре. Ще организирате много по-лесно мислите си, когато напишете това, което очаквате да се получи черно на бяло. Пък било то дори и една страница.

Направете списък на нещата, които може да свършите докато все още сте на работа. Не е нужно да напускате, ако може да издържите още малко и да свършите част от нещата, изкарвайки допълнителен доход. Можем да гарантираме, че ще ви е необходим…

Проучване на бъдещия проект и изясняване на концепцията, включително: 

 • измисляне на име
 • брандинг
 • създаване на присъствие в социалните мрежи 
 • и още куп неща, които са важни, но в генералния случай не толкова времеемки за самите вас.

#3 Проучете всички административни спънки… 

…които биха могли да се изпречат на пътя ви. Неизбежно е новият ви бизнес да се сблъска с проблеми и вероятно няма да успеете да се предпазите от всички. Тук влизат законодателството в съответната област, институциите с които ще имате работа и не на последно място разходите за решаване на тези проблеми. Със сигурност можем да ви кажем, че ви предстои попълване на десетки и стотици бланк и документи и подаването им на още толкова гишета в съответните институции.

#4 В този ред на мисли… 

…посъветвайте се със специалисти по право и счетоводство. Инвестирането в няколко консултации и дори наемането на професионалисти не е задължително. Ако си решили да извършите предишната точка сами, никой не може да ви спре. Но услугите на споменатите професионалисти определено могат да ви спестят много повече пари и ядове, отколкото сте планирали да заделите без тяхната помощ.  

#5 Направете си точна сметка…

…за всички разходи, до най-малката подробност. След което добавете допълнителна сума за непредвидени разходи. Нека бъде около 20-30%. И не на последно място си направете сметка как ще останете поне 6 месеца без никакви приходи. 

Много често хората казват да не си правиш сметките без кръчмаря. Именно затова е нужно да включите бюджет дори за абсурдни неща като работни излизания в това или онова заведение, транспорт, наеми, доставки на различни продукти, визитни картички и т.н.

#6 Помислете си за осигурителните вноски или застраховка… 

…а защо не и за двете. Много хора, които са били на трудов договор, забравят колко важни пера в живота им са осигуровките. А когато излезете сам в света на парите, всички те започват да натежават. 

#7 Ако имате добра идея… 

…действайте в посока запазване на домейн, регистриране на патент и други подробности свързани с окупирането на идеята само за вас. 

Има много начини да се предпазите от бизнес кражбите – копирайтинг и търговска марка за артистите, запазване на патент, както и онлайн инструменти като Plagium и Copyscape. Най-важното в случая е да знаете какво и от кого искате да запазите.

#8 Изградете си организация на времето… 

…има много софтуерни решения – to do, time management, task management, както и методи като например техниката помодоро – с тяхна помощ трябва да промените изцяло начина, по който действате с работата си. Когато започнете собствен бизнес, няма да имате шеф и работно време – всичко ще зависи единствено от добрата ви организация. Ето и няколко популярни безплатни предложения, които могат да вкарат работния ви процес в релси:

 • Приложения за списъци със задачи – Todoist, Wunderlist, Any.Do и др.
 • Управление на времето и продуктивност – Pomodoro Time, Rescue Time, Remember the Milk, Pocket и др.
 • Управление на проекти – Evernote, Freedcamp, Plan, Trello, Swipes и др.

Разбира се изброените са само капка в океана, но с изключителното разнообразие в интернет пространството, единственото, което ви остава да направите, е да разберете коя е подходящата комбинация за вас и нуждите на бизнеса ви. 

За финал 

…решението да започнете свой собствен бизнес е голяма крачка и висок процент от успешното й изпълнение е предварителното планиране. Така че се възползвайте от всяка минута, в която изкарвате пари на редовната си работа и се подгответе добре – чака ви море от възможности!

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...