Абсурдни бизнес идеи на успешни StartUp компании

28 Sep 2016

От доста време насам в главата Ви се върти една “безумна” на пръв поглед идея за собствен бизнес. Дали трябва да рискувате и да загърбите сегашната си работа и живот и да пробвате да я реализирате? Дали си струва да вложите време, усилия, инвестиции? А надежди?

Не бързайте да се отказвате от своите смели намерения.

Преди Вие или Ваши приятели да оцените идеята като “странна”, “глупава” или дори “безполезна”,  Ви предлагаме да се запознаете с някои от най-абсурдните бизнес идеи, които всъщност са се превънали в успешни компании и носят значителни приходи на техните собственици.

Чували ли сте за Trunki – малки цветни куфари за деца?

Идеята се заражда още през 1997 година, когато студентът Роб Лау проектира дизайн на детски куфари. На базата на своя проект от университета Лау основава компанията Trunki през 2003 с грант от Princes Trust.  Въпреки че успява да лицензира идеята и да осъществи няколко сделки с магазини за играчки, бизнесът не върви много добре и е ликвидиран в края на 2005.

Напук на трудностите Лау решава да потърси инвеститори за своя бизнес в телевизионното шоу Бърлогата на Дракона – Dragon’s den. Trunki куфарът е отхвърлен като “безполезен”, а самият Лау осмян заради странната бизнес идея, която представя пред журито. Но с времето продуктът придобива значителна популярност сред млади пътуващи семейства, а самият Лау се радва на повече от 7 милиона паунда годишни приходи.

Забавни детски куфари

Figure 1 https://www.facebook.com/TrunkiTravels

В случай, че нямате нужда от куфар за дете, бихте ли си купили клавиатура за блондинки?

Изцяло розовите клавиатури радват блондинките с чувство за хумор и дават тласък на тяхното самочувствие. Собственичките на розовите клавиатури разполагат с нестандартни клавиши със смешно съдържание и тъпи ключови имена. Например клавишът backspace се казва “Oops”, целият ред на функционалните клавиши е отбелязан като Useless keys (безполезни), а при натискане на знака “$” се чува звук на касов апарат.

За по-технически задачи блондинките могат да използват и специалните клавиши от типа на “OMG” (О, Боже мой!), “ALI” (Absolutely love it – Абсолютно го обичам!) или “XOXO”. Впечатляващ е изборът на название и за Caps Lock, който в розово гласи “Внимание! Букви с размер XXL!.

Розова клавиатура за блондинки

Според създателите на клавиатурата има една тънка граница между комедия и обида, която не трябва да се преминава, но спокойно може да се танцува по ръба й. Навярно точно това усещане за граница може да превърне един бизнес от “странен” и “глупав” в успешен.

Навярно помните и нашумялата обява в eBay за торбички чист планински въздух от Родопа планина. Те варират по количество и се продават по 27 паунда или близо 65 лева. Можем само да гадаем колко далече ще стигне това начинание. Навярно някои хора го смятат за доста перспективно, след като напоследък се появиха и варианти на предлагания продукт, а именно – бутилки и буркани със свеж планински въздух (по $65  за 500 мл!).
За Бога, братя, купувайте, купувайте! Насърчете предприемачеството в България!

И все пак, ако сте от клиентите, които не искат да хвърлят парите  си на вятъра, съществува и възможността да зарадвате себе си или свой близък с перфектния домашен любимец – камък!

Създателят на идеята Гари Дал твърди, че гладките камъни са идеални за домашни любимци, понеже те нямат нужда от хранене, разходки или къпане, няма да се разболеят или да бъдат непокорни.  И въпреки че компанията му Pet Rock е базирана на шега и просъществува само 6 месеца, Гари Дал се превърнаща в милионер след като продава повече от 1.5 милиона камъка от мексиканския плаж Росарито по $4 долара всеки.

Домашен любимец камък

Figure 2 www.petrock.com

От тези истории следват 2 важни извода:

  1. Точно когато някой е готов да нарече бизнес идеята Ви абсурда, предложете му нещо, което да промени отношението му. Често пъти всичко зависи от възприятието на хората.
  2. Няма нищо лошо в това да действаме напук и на въпреки “експертното мнение”. Трябва стремглаво да се впускаме в реализирането на своите дори налудничави бизнес идеи. И кой знае, може точно тези наши абсурдни или шантави идеи да ни доведат до успех.

 

Както знаете при срещите ни с героите на подкаста на WakeUp and StartUp обсъждаме и въпроса кое е по-важно за успеха на един бизнес – идеята или екипът? Сещам се за интервюто с Илия Йорданов от IndigoVerge и думите му: “с един добър екип може да реализираш и кофти идея”.

Мисля си, че много компании трябва да са разчитали на адски добри екипи за реализацията на своите “странни”, “абсурдни” бизнес идеи.

А може би просто са оцелили времето, мястото, нишата, пазара …

Вие на какво ще разчитате, когато стартирате своя собствен бизнес?
А чували ли сте за други луди, смешни, странни бизнеси идеи?

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...