Ето как провалът ви прави по-добри

07 Sep 2016

Провалът. Толкова се боите от него, че не осъзнавате какви врати може да ви отвори той. Както се казва, един ден е много по-вероятно да съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за тези, които сте. И въпреки това, хората в голям процент не постигат мечтите си, просто защото не се опитват. Заради страха от провала.

Но човек се учи от грешките си. Ако Томас Едисън например не се беше опитвал отново и отново, и отново, днес може би нямаше да имаме електрическата крушка, както и не едно или две други негови творения. Американският изобретател е свидетелството за това как провалът ни прави успешни, а не слаби.

Провалът дава поле за конструктивни промени в начина ви на действие. За да оползотворите тази възможност може да използвате различни техники, като например метода с петте въпроса “Защо?”. Той е популяризиран от японския изобретател Сакичи Тойода, основател на световноизвестната компания Toyota Industries Co.

Чрез него може да анализирате как сте стигнали до настоящата ситуация. Следвайки пътя на въпросите отзад напред. Към първите си стъпки ще откриете причините – по една или повече зад всеки следващ въпрос. Защото вашият провал може да се корени не в една, а в множество причини.

Бюро с тетратка, на която пише "Don't just stand there".

Ето и един простичък пример от ежедневието, който добре показва как бихте могли да се поучите от грешката си за утре, образно казано:

  • Закъснели сте за работа. Защо?
  • Изтървали сте си автобуса. Защо?
  • Станали сте по-късно от друг път. Защо?
  • Алармата на телефона ви не е звъннала. Защо?
  • Tелефонът е изгаснал. Защо?
  • Забравили сте да заредите батерията.

Може да продължите и с други въпроси, като за всеки отговор внасяте корекции в начина, по който сте извършили всичко.

Също така, провалът ви прави по-силни. За да продължиш напред след преживян неуспех се иска завидно количество вътрешна сила и воля. Много хора биха сметнали примера за детински, но никой не помни всички пъти, в които се е опитвал да научи азбуката. Още като деца сме се сблъсквали с трудностите, но днес всеки помни само резултата, а не провалите си в достигането му. Освен, ако не сте били от онзи тип гении, които са успели от първия път. То тогава можем да ви похвалим, но трябва да ви предупредим – липсата на провали не е най-доброто нещо, което може да ви се случи.

В началото на 21-ви век хората дотолкова се вълнуват от мнението на останалите, че става все по-неприемливо да направят дори една погрешна стъпка. А какво остава за голямо и епично сгромолясване. Истината е, че никой не се страхува от провала. Страхува се от срама след него. От това какво ще си помислят хората за личност, която не е безгрешна.

Ако сте утвърден писател няма да се хвалите с факта, че първата ви книга е била отхвърлена от 17 издателства, а с това, че е била отхвърлена от 17 издателства, но 18- тото е видяло потенциала в нея и ви е направило хит сред широката публика.

Жена държи чаша, на която пише "The adventure begins"

В колкото и препятствия да се спънете, важното в крайна сметка е моментът, в който ще минете финала. Ако на първото препятствие сте си закачили крака, то на второто ще скочите по-високо, на третото още по-високо и т.н.

Така казано, приемете провала като крайъгълен камък на своя проект, начинание или каквото и да е в живота си. Изразът “да ходиш с бебешки стъпки” не е измислен напразно. Първите крачки винаги са несигурни и много често водят до падане. Но колкото по-бързо паднеш, толкова по-бързо ще разбереш, че не е толкова страшно.

Погледнете на провала си от друга гледна точка. Боклукът за един е съкровище за друг. Анализът на ситуацията би ви помогнал да видите перспективи, на които не сте обръщали внимание досега.

Такъв бил случаят с Валтер Хайнъл – лозар, който се сблъскал с изключително бедствие при една от реколтите си. През август 1972 г. в Оканаган, Британска Колумбия завалели неочаквани снегове, които буквално заледили гроздето. Отначало Хайнъл решил, че трябва да отпише всичко, което е постигнал, но тогава решил да направи вино от вече заледеното грозде. Така се получило уникалното Снежно вино, което днес е еквивалент за качество в цял свят и което всички свързват с Канада заради създателя му.

Грозде в ръцете на човек

Така че когато се провали, недейте да приемате това като края на всичко, а като едно добро начало. Поемете си въздух, погледнете се в огледалото и продължете напред. Анализирайте ситуацията, разпишете всичко на един бял лист, помолете за помощ.

Последното е изключително важно, тъй като гледните точки на другите хора ще ви насочат към нови ходове, нови възможности, които вие първоначално ще сте заслепени от разочарование за да видите. Вместо да се срамувате обаче, извлечете най-доброто, което можете от грешките си. Защото провалът ви прави по-добри, ако вие поискате да стане това. Защото за какво са грешките ни, ако не да се поучим от тях?

Провалете се! Бъдете дръзки и го направете! Започнете отначало, но този път с новите си знания за ситуацията. Вече ще сте калени психически, с повече търпимост към трудностите, по-опитни, с не толкова застрашаващо-високо его и по-ясна преценка за нещата.

“Dream big and dare to fail!”
– Джеймс Хетфийлд, Metallica

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...