Твърде млади или твърде стари? Има ли идеална възраст за стартиране на бизнес?

12 Oct 2016

И тази година Forbes България обяви своя списък “30 под 30” на млади таланти с потенциал и перспектива да ръководят промените в България.

Зарадвахме се, когато видяхме сред отличените  Гергана Грънчарова от LeadersPlay и Ива Цолова, съосновател на LEMUR Unlimited, чиито сериозни предприемачески изяви и проекти Ви представихме в предишни епизоди на нашия подкаст.

Форумът ни запозна и с други успешни българи под 30 години, много от които предприемачи. С поглед към техните истории много хора се чудят дали това “под 30” е идеалната възраст за стартиране и успешна реализация.

Според проучване на Y Combinator, фонд за финансиране на стартъпи, средната възраст за стартиране е 28 години. А The Founder Institute е изчислил, че средната възраст на предприемача е 35 години.

И в същото време има хора, които искрено желаят да започнат собсвен бизнес, но четат подобни статистики и изпитват несигурност. Мислят си, че са твърде млади или твърде стари, за да се захванат с трудното начинание и да осъществят своята бизнес идея.

Но дали мярката за успешен предприемач наистина е 20-40 годишната възраст?

Това че няма идеална възраст за стартиране си личи от личните и професионални истории на някои от най-успешните бизнесмени.

 • Марк Пинкус основава Zynga, когато е на 41 години.
 • Рид Хофман създава LinkedIn на 36 години.
 • Марк Бениоф основава Salesforce на 35 години.
 • Роберт Нойс стартира Intel на 41 заедно с 39-годишния ГордонМур.

И въпреки че професионалният опит е мотивирал много от по-възрастните предприемачи, той не е задължителен, както си личи от успеха на по-младите предприемачи.

 • Стив Джобс е само на 21 години, когато съосновава Apple.
 • Тъкмо навършили 25 години Сергей Брин и Лари Пейдж създават Google.
 • Марк Зукърбърг е бил на 20 години при основававането на Facebook.
 • Кевин Систром и Майк Кригер са били на 26 и 24 години съответно, когато стартират Instagram.
 • Макс Левчине бил на 25 при създаването на PayPal.

Може би ще си помислите, че сте закъснели със своя StartUp, като научите историята на Хенри Патерсън, който започна първия си бизнес за продажба на торби с тор на 7 години. Хенри прилага придобитите умения и опит в продажбата на продукти в Ebay, където се радва на печалби от около £ 150. Но когато навършва 10 години, той стартира своя онлайн магазин Not Before Tea,  който днес (2 години по-късно) е смятан за най-бързо развиващата се детска марка във Великобритания.

Ето, човек може да се захване с предприемачество в различен етап от своя живот. Стартирането не е обвързано с конкретна възраст, но за сметка на това, то е свързано с идея, страст и мотивация.

Чудесен пример е Анита Родик. Тя стартира своя бизнес за козметика The Body Shop на 34 години. Идеята за магазина се върти около желанието на Анита да комбинира в една марка честност, екологично съзнание и качество. Тя успешно реализира своята идея – The Body Shop се откроява с ясно изразена позиция срещу тестването на продукти върху животни и устоийчиво развитие. Бизнесът й бързо нараства и само за 28 години тя открива повече от 1980 магазина в цял свят.

И все пак, възрастта има ли значение?

Дядо и внуче се състезават с моторизирани колички

Дебра Кей, специалист по въпросите за стратегии към консултантска компания Lucule, твърди, че възрастните хора имат значителни предимства пред младите при стартиране на бизнес. Според проучването й, публикувано в Entrepreneur:

 • По-възрастните предприемачи са по-успешни от по-младите си колеги, защото разчитат на по-голям опит, широк кръг от контакти и по-задълбочени познания за съотвения предмет/сфера;
 • Мозъкът на възрастния човек работи по-добре заради развити мисловни умения и опит, давайки възможност за предвиждане и по-лесно решаване на възникващи проблеми;
 • С възрастта и времето сме подложени на повече социални, интелектуални и физически стимуланти, които активират креативността и иноваторството;
 • Желанието да се конкурираме се увеличава след като навършим 50 години.

Предприемачите на средна възраст се радват и някои други предимства пред по-младите хора, като например налични лични финансори ресурси, по-богат професионален и личен опит в бизнеса, технологиите и социалните контакти. По-вероятно е и да бъдат взети на сериозно от инвеститори и бизнес партньори.

Ако 50-те още са много далече или дори да сте ги минали, запомнете!

Няма значение на каква възраст стартирате, но знайте, че всеки един успешен предприемач още от самото начало е бил изключително отдаден на своята идея за бизнес и е бил искрено жаден за нейната реализация.

A според Вас има ли идеална възраст за стартиране на бизнес?

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...