Как да изградя бизнес, докато работя от 9 до 5?

31 Aug 2016

“Златната” предприемаческа треска несъмнено е обвзела по-голямата част от западното полукълбо. Живеем в невероятни времена, в които фантастиките, които гледахме по филмите преди десет и повече години вече осезаемо започват да стават все по-реалистични, а някои дори вече са реалност. И докато съзнанието ви броди измежду поредната иновативна идея, която ви хрумва, докато чакате в задръстването по път за работа, то малко след това и здравият разум започва да ви връхлита. “Как да стартирам бизнес като работя от 9 до 5?”

За тези от вас, задаващи си този въпрос все по-често има добри новини. Действително предприемачеството изисква много време, енергия, ентусиазъм и малко лудост, за да станете успешен и примери за това много. Но преди да се впуснем в сферата на непознатото и рисковия бизнес, има няколко неща, които биха ви били много полезни, за да намалите риска, доколкото това е възможно и да прецените правилно ресурсите си и потенциала на бизнес идеята ви. Ето няколко стъпки, които да поемете преди да пуснете преизвестието си за напускане:

#1 Изяснете си концепцията за идеята, която не ви оставя да спите нощем

Колкото и абстрактно да звучи, има начини, по които да го направите. На първо място разпишете идеята си, дори и на салфетка. Разпишете следните точки:

  • Какъв продукт/услуга създавате?
  • Какъв проблем решавате на своите клиенти?
  • Кой е вашият клиент?

Има много инструменти, които да ви помогнат да погледнете идеята си от всички перспективи, но нека започнем с тези 3 простички точки, които могат да ви дадат начален старт за мислене в посока развитието й. Изясняването им може да ви се струва като простичка задача, но щом започнете да мислите в детайли, ще разберете колко ценно е било да отделите време за това.

#2 Направете проучване на пазара

Много хора говорят за големи и сложни проучвания на потенциалния ви пазар. Действително проучването на пазара може да бъде малко досадно, но не е нужно да задълбавате прекалено – за това си има специализирани фирми, от които можете да се възползвате като отваряте нов офис на друг континент. Докато все още говорим само за идея, достатъчно е да проучите колко хора по света имат този проблем.

Говорейки от личен опит, да кажем, че идеята ви е мобилно приложение за собственици на кучета. Тогава разберете колко кучета живеят със стопани (без бездомните кучета) и как са разпеределни по континенти. Тази информация лесно ще откриете онлайн. Обещавам да ви отнеме не повече от 2-3 часа. А ако сте от по-ентусиазираните, по пътя на търсене на тези цифри, ще намерите и интересни вече готови за вас проучвания за детайли и специфики, които дори не сте си и представяли до този момент.

#3 Направете профил на своя клиент

Това най-общо означава да си представите и да “нарисувате” умствено в главата си как изглежда вашия ИДЕАЛЕН клиент. Представете си на колко години е, къде работи или учи, какъв пол е и колко често има този проблем, който се опитвате да разрешите. Също така си помислете къде най-често можете да го срещнете – това ще ви е доста полезно, за да продължите със следващата точка.

#4 Говорете с максимално много хора

И отново без да се стряскате – тук най-общо се има предвид след като сте нарисували своя мечтан клиент, намерете местата, където можете да го срещнете и го разпитайте. По темата са написани доста книги и наръчници за това как правилно да говорите с клиента, за които ще задълбаем в бъдеще. Не се притесняваите дали го правите правилно или грешно – всички предприемачи сме минали през това да говорим грешно с клиентите си, най-важното обаче е да започнете – да се пречупите и да поговорите с няколко. Поставете си цел – да говорите с 10 човека тази седмица, например. Най-важното правило тук е – винаги задавайте въпроси в минало време. Тоест – не ги карайте да си представят нещо в бъдещето, а ги питайте кога и как са срещали този проблем в миналото. Направите ли това, всичко останало е въпрос на практика, за което ние ще се стараем да ви помагаме всяка седмица!

Бихме ви посъветвали да разпределите тези точки във времето. Така хем ще успеете да усетите дали все още имате ентусиазъм по тази идея и дали наистина искате да я развиете. Дали и вие имате този проблем, който се опитвате да решите на своите потенциални бъдещи клиенти и дали сте готови да инвестирате време и енергия, за да рискувате да се впуснете в развитието й. Отделете на всяка една от точките по 1 седмица от живота си – така хем, ще имате фокус в нея и може да намерите още по-конкретна информация, ако не прибързвате, хем ще имате спокойствието, че вече предприемате реални стъпки към своята мечта.

Успех от нас и не забравяите да споделите прогреса си в коментарите долу, за да можем да помагаме в движение, а и да вдъхновите и други да поемат вашия път.

А за това колко е важно да споделяте своите идеи и защо, ще говорим в бъдещи теми в нашия блог. Абонирайте се за месечния ни бюлетин, за да не изпуснете новите попълнения и стъпки, които споделяме с вас, към успеха.

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...