Как да превърнете идеята си в процъфтяващ StartUp

21 Sep 2016

Всичко, което се произвежда с цел продажба е продукт. Но как един продукт става успешен? Всичко започва с идеята.

Новаторски идеи не се раждат всеки ден. За това се иска талант, добри познания, практически опит и, не на последно място, визионерско мислене.

…и маркетинг.

Маркетингът е прекрасна наука. Макар повечето да я възприемат като изкуство да се продава, в основата си тя е чиста психология. Колкото по-добре се познава поведението на целевата аудитория потребители, толкова по-големи са шансовете маркетинговата кампания да се увенчае с успех.

Как да оцените възможностите на своята бизнес идея?

Новите успешни продукти имат няколко характеристики, а именно:

 • Те са по-добри;
 • Те оказват по-бърз ефект;
 • Те са по-евтини;
 • Те дават решение за новите проблеми на хората.

Може да направите обща оценка на възможностите на вашия бъдещ продукт като потърсите отговора на следните въпроси:

 • Каква ценност ще носи този продукт на хората?
 • Предлага ли ефективно решение за актуален проблем/задоволява ли някаква съществена нужда?
 • С какво вашият продукт е по-добър от този на конкурентите?
 • Достатъчно широка ли е аудиторията от потенциални клиенти?

Опознаване на пазара

Дори да имате оригинална идея, това не ви гарантира, че тя ще се превърне в успешно реализиран продукт. Преди това трябва да направите няколко неща. Проучете пазара – какво се търси, от какво имат нужда потребителите, има ли продукт, който решава модерен проблем и колко качествен е този продукт. Доволни ли са хората от него?

По време на проучването обърнете внимание на продукти/услуги, сходни на вашия, които не са могли да се реализират.

Историите за провала дават много по-добри уроци и насоки, отколкото тези за успеха.

Оглеждайте се за партньорство с по-големи играчи на пазара. Ако вашият стартиращ бизнес е, да кажем, онлайн магазин, предлагащ тениски с арт щампи, рисувани на ръка от професионален художник, тук трябва да помислите за фирма, която да ви снабдява с базовите модели тениски, върху които ще се рисува. Има значение и на какви цени ще ги купувате, защото това ще определя и цената към крайния потребител.

Защо е важно да дефинирате целевата аудитория от клиенти още в самото начало?

Това дава отправна точка на вашия стартиращ бизнес и изгражда ясна визия за по-нататъшни действия.

Когато знаете към кои клиенти ще е насочен вашия продукт/услуга, ще можете:

 • Да определите дали си струва да влагате усилия (ако групата на заинтересовани потребители е твърде малка, това драстично намалява шансовете за успех)
 • Да домоделирате продукта, така че да покрива по-широк спектър от нужди.
 • Да разработите подходяща маркетингова стратегия.

Проучете каква е конкуренцията в избраната ниша

Хората винаги проявяват интерес към продукти, които са полезни, уникални и креативни. Дори да има вече наложили се фирми, винаги има място за още една, стига да предлага нещо различно и качествено. Научете какво се харесва в момента. Интересите на хората могат да бъдат повлияни от различни неща – социални или икономическо-политически събития, международни течения, изкуство и култура – кино, литература, музика и т.н. Различното и оригиналното ви дават конкурентно превъзходство, въз основа на което да се развивате и надграждате.

Проучете индустрията

Ако не сте сигурни откъде да започнете, няма проблем. В София, както и други градове в страната, се провеждат много събития, свързани със startup бизнеса, като например Start It Smart и Silicon Drinkabout Sofia. Те дават възможност да общувате с бизнес експерти, от които ще получите ценни насоки в областта, която ви интересува. Ако имате възможност да пътувате, в Лондон редовно се организират бизнес срещи, на които видни експерти, дискутират теми и проблеми от различните сфери на бизнеса. Може да следите за нови и предстоящи събития във Фейсбук групата London Startup Events.

Започнете с прототип

Прототипът е чудесен начин да тествате потенциала на бъдещия продукт. Ако сте се насочили към модната ниша (арт тениски), създаване на блог или страница във Фейсбук  би бил добър начин да проверите какъв интерес евентуално би събудила вашата идея сред интернет потребителите. Може да качвате снимки на рисунки, правени от художника и да показвате как изглеждат те върху самата тениска. Може да поканите близки и приятели да помогнат в популяризиране на страницата.

Това ви дава шанс да разберете какви са нагласите на хората. Какво ги вълнува, бързо ли решават дали искат да се сдобият с продукта, как реагират когато им кажете цената и пр.

Източници на финансиране

Парите са много важен фактор в стартиращия бизнес. Трябва да помислите каква сума ще ви трябва за да започнете и има ли откъде да я получите?

Най-често прилаганите вариантите за финансиране са:

 • лични спестявания
 • банков кредит
 • външен инвеститор
 • роднини или приятели

Ако тези варианти не ви удовлетворят, има още един – краудфъндинг или т.нар. групово спонсориране. Много българи успешно са се възползвали от тази форма на събиране на средства.

Бърз пример: Bright Future е настолна игра създадена от българи, които не са разполагали с достатъчно средства за да я лансират на пазара. Затова те стартират кампания в Kickstarter. Идеята привлича много съмишленици и им печели финансиране. Така те завършват продукта си и успяват да го реализират успешно. Мотивирани от този успеха, сега работят над нов идеен проект.

Няколко са популярните онлайн платформи, на които може да започнете кампания по събиране на средства:

 • Kiskstarter
 • Indiegogo
 • Quirky
 • Croudfunder

Интелектуални права

За да сте сигурни, че никой няма да открадне идеята ви, задължително се сдобийте с патент. Той защитава интелектуалните ви права по законен път. Когато идеята е патентована, никой няма право да я използва с комерсиална цел.

За да научите повече по темата за патентите, може да отправите запитване в бизнес ориентирани или юридически форуми. Фейсбук групите Фрийлансъри (Свободни професии) / Freelancers и Bulgaria Startup Jobs могат да ви бъдат много полезни. Сред членовете им има достатъчно специалисти, които могат да дадат съвет или най-малкото ще ви препратят към специалист. Най-добрият вариант е да направите консултация с адвокат, специализиран по въпросите с интелектуалната собственост.

Спечелвайки си правото над идея за продукт с добър потенциал, имате всички шансове за постигане на конкурентно превъзходство.

Какво друго може да ви бъде от полза?

Най-сигурният път за успех на един startup бизнес в дългосрочен план е нестихващото търсене на нови възможности за развитие. Останете мотивирани да се учите и разширяване на опита в съответната пазарна ниша.

Финални изречения

Едно важно правило в бизнеса гласи: оригиналната идея сама по себе си не носи пари. Но когато вземете тази идея и я предлагате по правилен начин, тогава тя вече ще генерира желаните печалби.

В зависимост от спецификата на една идея, разработването ѝ  до готов продукт, е процес, изискващ време. Бъдете търпеливи. И нека печалбата да не е самоцел. Поне в началото.

 

Ако статията ви е била полезна, споделете я с приятели. Помогнете на повече хора да научат как оригиналната им идея може да донесе успех.

Или ли зарадвайте като подкрепите страницата ни във Фейсбук.

 

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...