Как да убиеш собствения си бизнес – чести грешки, които предприемачите допускат

19 Oct 2016

Нови компании се създават всеки ден. Стотици хиляди по целия свят. Проблемът обаче, не е в създаването, а в успешното им развитие. Още от зараждането на идеята и посяването й в благодатна почва и добри условия.

По пътя ежедневно ще срещате нови казуси и според това по кой път решите да поемете, ще предопределите и съдбата на бизнеса си. Поради тази причина е добре да се запознаете с така наречените подводни камъни, които могат да обърнат лодката ви във всеки един етап от развитието на проекта ви. От прекаленото планиране на нещата до неглижирането им, от изборът на идея, през цялостното й развитие.

#1 Да приравниш добрата идея с добрия бизнес

Още преди да създадете своята фирма и да изградите основите на своя бизнес, може да ги обречете на провал. Много предприемачи смятат, че добрата идея е равносилна на сигурен успешен бизнес. Реалността обаче е друга.

В желанието си да постигнат успех обаче, хората не правят обективен анализ на ситуацията и разчитат най-вече на своя нюх. Който пък доста често може да ги подлъже. Подобен е случаят с група американци, които в началото на 2010-те са убедени, че пазарът има нужда от електронна платформа за лични асистенти… на цена от $800. Оказва се, че проучването им не е направено достатъчно добре и въпреки няколкото месеца опити, в крайна сметка те са принудени  да преобразуват напълно целия си бизнес модел.

#2 Избор на прекалено малка ниша, заради по-малката конкуренция

Отново фактор, който може да ви изиграе ужасна шега след създаването на компанията, е да изберете прекалено малка ниша за бизнеса си. Да, не е лошо да се впуснете в сектор с почти никаква конкуренция, но шансовете ви за успех са драстично по-ниски отколкото в такъв с по-голяма конкуренция.

#3 Лоша връзка с клиентите

Тук не обвързваме само комуникацията между клиента и продуктите/услугите ви, а също така и качеството на поддръжката от ваша страна.

Един от автоголовете, които една компания може да си вкара, е да позволи лош съпорт да отнеме клиентите й. Неведнъж се е случвало лошата репутация, породена от липсата или ниското качество на сервиза, да са пречка за развитието на бизнеса.

Клиентите винаги се водят при избора си от личен опит или опита на другите. А повярвайте ни, когато някой не е доволен от вас, той ще се погрижи всички да разберат за това.

#4 Неслушане на обратната връзка, която идва от клиентите 

Често компаниите забравят, че правят продуктите си не за себе си, а за своите клиенти. Именно тук играе роля и обратна връзка, която те ще ви дават.

Всяка промяна, всеки нов продукт, ъпдейт и т.н. трябва да са диктувани от потребителското търсене. Много брандове смятат за работеща стратегията да “давате на потребителите това, което не знаят, че им трябва”. Както вече споменахме обаче, в бизнеса едни стратегии може да работят за някои и да пречат на други.

#5 Винаги гледайте на нещата от реалистично-песимистична гледна точка

Когато сте прекалено уверени във всичко, лесно може да пропуснете доста важни детайли, които да доведат до необратими събития за вашата компания.

Ключов съвет във всеки етап от развитието на бизнеса ви е да не гледате прекалено оптимистично на нещата. Свалете розовите си очила, тъй като е много вероятно те да ви изиграят лоша шега.

#6 Опитвате се да бъдете перфектни до вманиачаване

Обратното важи с пълна сила. Нищо добро няма да ви донесе и вманиачаването във всяка подробност с цел да бъдете перфектни. Изберете кои елементи са най-важни в настоящия момент и се фокусирайте върху тях. Загубата на прекалено много време върху множество подробности често се оказва нездравословна за бизнеса.

#7 Не избирайте лесния начин

Винаги е изкушаващо да вървите по едни и същи пътеки. Както се казва обаче, най-бавните от стадото винаги биват изяждани.

Много компании, особено в България, и до днес отказват да приемат новите методи на мениджмънт, да приложат нови тактики, софтуерни решения и използват отдавна утвърдени, но доста поръждясали такива, чието време е изтекло.

Разбира се в краткосрочен план това е по-лесният вариант, но ако гледате дългосрочно на бизнеса си, то несъмнеено трябва да се интересувате от всичко най-ново в света на предприемачеството и да търсите начини да го прилагате за своя модел.

#8 Прилагане на стратегиите на чужд мениджмънт

В широкия свят на бизнеса има едно сигурно нещо – не съществува панацея, която да работи за всеки бизнес. Много предприемачи се вдъхновяват от хора като Стив Джобс, Илън Мъск, Бил Гейтс и др. и решават да приложат техните стратегии, за да управляват компаниите си. Това е често срещано дори и в България, където на някои места може да срещнете явни заемки от Apple, Samsung и други водещи брандове и тяхната фирмена политика и корпоративна култура.

Важното в случая обаче, е да се свържете с аудиторията си по ваш собствен начин. Тъй като клиентите ви са по-различни от тези на изброението или които и да е други компании. И докато търсите проблеми в отделни хора или отдели за някой ваш неуспех, то всичко може да се крие в основата.

В крайна сметка изводът е, че няма панацея за успешното развитие на всеки бизнес. Кои са успешните практики, които вие прилагате във вашия? А ако все още няма такива, какво бихте посъветвали други начинаещи в света на големите идеи?

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...