Силата на ментора в 3 точки

26 Oct 2016

През десетилетията и дори вековете назад всеки успешен лидер, предприемач, бизнесмен е ставал такъв благодарение на желанието да направи крачка в неочакваната посока. Много често това се случва благодарение на някой около нас, който просто изчаква подходящия момент да ни побутне.

Менторите са личностите, от които черпим съвети и знания, за материята, в която нямаме достатъчно опит. Все още! Те са хората, които ни насърчават, за да извършим безрасъдните неща, наред с правилните, да направим грешките, които ще ни оформят като личности. А впоследствие ние ще предадем този опит на тези след нас, ставайки техни ментори. И така всичко се пренася по веригата, както е било и досега.

Но не се заблуждавайте, менторите не са просто хора, които ни държат за ръчичка и ни казват направи това така, а другото – иначе. За тази цел имаме родители, баби, дядовци, които всъщност също са наши пазители и водачи по един или друг начин.

В бизнеса обаче, менторите имат и далеч по-конкретни цели от това да звучат умно и да вземат решения вместо вас. Ето и някои от тях:

#1 Учат ви на дисциплина

Силата на ментора в 3 точки

Това може да става, както пряко, така и косвено. Пряко – като ви вкарват в т.нар. “прав път”. Младите хора имат навика да стават прекалено самоуверени, егоцентрични и да губят фокус върху нещата. Разбира се, че се случва и менторите го знаят по-добре от всеки, защото вече са минали по този път.

Това, за което може да ги използвате е, да се вслушате в техните съвети. На практика те говорят на своето по-младо Аз, ако можеха да му дадат така ценната и търсена навремето насока.

“Спрете с “Ще бъдете ли ментор?” мейлите и заживейте в мига, приемете възможностите да се научите от всички около вас.” (Робърт Херявек, шоумен, Shark Tank)

Освен по този начин обаче, може да се научите от тях на дисциплина и косвен – чрез наблюдение. Наблюдавайте ги как се обличат, как ходят, как се хранят, как общуват, как се ръкостискат, какви са дневните и нощните им навици. Това е поредица от знания, които всеки опитен човек може да предаде дори и без да го иска. Фактът е, че вашият ментор може дори да не ви е познат. Дори да не сте го виждали на живо…

#2 Споделят опита си

Да, основна сила на менторите е, че можете да ги използвате като прекрасен източник на опит и знания. Те са врели и кипели в материята, така че трябва да ги използвате – вземете вътрешната информация, която имат, разберете тяхната гледна точка върху този или онзи въпрос – ъгълът, от който вие не може да погледнете без чужда помощ.

#3 Развитие на силните и слабите ви страни

Силата на ментора в 3 точки

Един опитен ментор на ваша страна би могъл да ви насочи в правилната посока по отношение на вашето развитие и в същото време да ви спести много падения (които по някой път обаче, са ви нужни).

“Ключът към успеха като ментор се крие в това да помагаш на хората да станат по-добри като себе си, а не да приличат на теб.” (Сузи Орман, финансов консултант)

Той ще ви посочва вашите силни страни и скрит потенциал – сферите и качествата, които да развивате. Но няма да цели да ви превръща във версия на себе си, а в по-добра такава на вас самите.

В същото време, ще ви предупреждава за “слепите петна”, които не сте способни да видите. Точно както при шофирането на автомобил. Шофьорът винаги има едно сляпо петно, което обаче е видимо за неговия колега на съседната седалка. Тази възможност прави не само добър екип, но и е фактор за по-бързо, сигурно и леко пътуване.

Колкото и полезни да са грешките, които ще направите по пътя си, трябва да разберете, че никой няма да ви съди, ако направите стъпка или две, или десет напред без да се спънете. Защото има и по-лоши неща от неуспеха.

И след като сте прочели тези неща, може да си кажете “Как да намеря човек с всички тези умения и знания?”. Ние пък ще ви попитаме, кой е казал, че менторът ви трябва да е един? Мислете извън рамките, не се намирате в игра, в която са ви сложили ограничение на броя ментори, нали?

Мари Бара, която заема позицията Изпълнителен директор на General Motors подкрепя точно тази теза:

“Различните хора виждат различните аспекти на личността ни в развитието на нашите кариери и справянето с възможностите и предизвикателствата по пътя ни.”

Тя допълва, че още в началото на кариерата й един от менторите й я е окуражил да бъде по-смела докато говори, докато друг й изяснил колко точно е важно да изпълняваш обещанията си, независимо дали става въпрос за лични или професионални такива.

Какви са вашите съвети за избор на ментор? Имате ли на своя страна такъв човек? Някой, който да е на ваша страна – за второ и трето мнение, за сверяване на часовника, за обратна връзка от човек, на когото имате доверие?

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...