StartUp VS Бизнес: 8 отличителни характеристики

14 Sep 2016

Какво е това Startup (стартъп) и как да го различим от малкия бизнес?

През последните няколко години медиите и форумите често ни заливат с информация и статии за новосъздадени компании, на които бързат да лепнат етиката “стартъп”. Но могат ли малките бизнеси да се нарекат стартъпи и къде всъщност е границата между тези две организационни форми?

Нека заедно да поразсъждаваме какво означава “Startup”, под каква форма съществува, от кого е създаден и по какво се отличава от малкия бизнес.

Startup:

Общоприето е класическото и доста точно определение от серийния предприемач Стийв Бланк (Steve Blank). Още през 2010 година той пише в своя блог:

Startup е временна организация, която е създадена с цел намирането на бизнес модел, който може да се възпроизведе и мащабира.

От определнието на Бланк личат някои от основните характеристики на стартъпите:

  • временност: важно за този модел на бизнес е не само неговото стартиране, но неговото преобразуване и растеж в по-голям и по-успешен бизнес;
  • повторяемост: предлага възможност за възпроизвеждане на открития подход/решение на даден проблем;
  • мащабиране: има потенциал за съществен ръст.

Тези три особености на стартъпите са свързани с потенциала на организацията да расте. Според Бланк точно този потенциал на растеж отличава стартъпите от други новосъздадени компании.

Малък бизнес или стартъп?

Разликите представяме в 8 отличителни характеристики:

1. Иновацията…

…е ключов елемент за един стартъп: компанията или подобрява съществуващи продукти и услуги чрез нов, иновативен подход, или създава и предлага нещо несъществуващо до този момент. Малкият бизнес не претендира с уникалност на предлаганите продукти и/или услуги. При създаването на малък бизнес лесно може да се следват отвърдени вече практики в бранша (например при откриването на рекламна агенция или ресторант, при изграждането на блог).

Снимка: pablo.buffer.com – innovation

Снимка: pablo.buffer.com – innovation

2. Растежът…

…на малкия бизнес се случва в граници. Те са определени от собственика/бизнесмена или от определения кръг клиенти, върху който е съсредоточено обслужването. В същото време амбицията и плановете на много стартъп основатели е да покорят, колкото се може по-голям дял на пазара, дори да се превърнат в лидери в съответната индустрия. И както споменахме, целта е възпроизвеждане на решението и обхващане на повече клиенти и дялове от пазар.

3. Финансирането…

…на малкия бизнес става с лични (семейни) спестявания и инвестиции или с заеми от банката. В стартъп средите една по-честа форма на финансиране (в допълнение към личните инвестиции) е набирането на средства от инвеститори, бизнес ангели и фондове за рисков капитал. Тези инвеститори може да поставят условия и да имат специални очаквания за бъдещи финансови резултати на компанията. Но те са изключително важни за успешното реализиране на много бизнес идеи, особено в периода преди първите печалби.

4. Темпото на растеж…

…на една стартъп компания е значително по-бързо от това на един малък бизнес, при който растежът се наблюдава (и е желан) при необходимост. За разлика, стартъпите следват бързи темпове на създаване на бизнес модел и целят възпроизвеждането му в глобален мащаб.

5. Печалбата…

…на една стартъп компания може да достигне значителни цифри (само за 2015 година приходите на Facebook достигнаха 3.69 трилиона долара). Но преди да се постигне такъв успех и каквито е да било финансови печалби, може да минат месеци, дори години. При малкия бизнес приходите са основен приоритет. Печалбата диктува бизнес плановете и стратегиите.

6. Съоснователите…

…инициаторите на стартъп проекта, или т.н предприемачи, играят важна роля в разработването и проектирането на бизнес идеята, когато съставът на компанията е малък. В по-късните етапи на развитие на компанията, стартъп лидерите трябва да демонстрират необходими управленчески качества, за да балансират интересите на своите служители, инвеститери, директори, клиенти. Сътрудниците в един малък бизнес обикновено са точно толкова колкото е необходимо, за да функционира компанията в определените рамки на растеж.

7. Жизненият цикъл…

…е различен при двата вида компании. Според предприемача и автора на “Безпроблемно стартиране” Ерик Рийс (Eric Ries) , стартъп е организация от съмишленици, създадена за разработването на продукт или услуга в условия на несигурност. Затова и повече от 90% от стартъпите загиват в първите три години от развитието си.

8. Планът за излизане…

…от една стартъп организация може да включва продажба или публично предлагане, докато малкият бизнес често се предава наследствено през поколенията или също може да бъде продаден на друг собственик.

От тези особености става ясно, че Startup начинанието не е за всеки и е наистина различно от създаването на малък бизнес. Важно е, да умеем да разграничаваме едното от другото, за да можем правилно да изберем стратегията за реализиране и развитие на компанията, както и правилно да оценим перспективите й за разтеж.

А вие как мислите, дали всеки може да създаде стартъп или малък бизнес?

Какво предпочитате – да създадете StartUp или малък бизнес?

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...