Светлин Наков – Част II

Светлин Наков е вдъхновител на хиляди млади хора да се захванат с програмиране и технологии. Той има 15+ годишен опит като софтуерен разработчик, ръководител на ИТ проекти, преподавател и консултант, автор е на 7 книги за програмиране, лектор е на стотици конференции, семинари и обучения. Автор е на стотици безплатни видео уроци по програмиране и софтуерни технологии с над 100 000 гледания в YouTube. Носител е на наградата “Джон Атанасов” на Президента на България за приноса му към развитието на информационните технологии и информационното общество. Като предприемач Светлин е стартирал бизнеси няколко пъти – и успешни и не съвсем, включително в сферата на outsourcing на услуги по софтуерна разработка. Мечтата му е да направи България силициевата долина на Европа.

 

Не пропускайте да чуете и първата част от разговора със Светлин Наков тук!

Бележки към епизода

(Кликни на времето, за да прескочиш директно до желание момент от епизода.)

 • Екипът или идеята? “Ако една идея е наистина добра тя ще си проправи път и ще си намери екип. Идеята е двигател, тя привлича екипа около себе си”.
 • Как създаваш контакти? “Обикновено като ходя по събития, защото там има много търсещи хора. Човек ако иска контакти трябва да посещава места, които предразполагат. В интернет човек трябва да се абонира за най-големите и най-добрите в дадения бранш“.
 • Кое е най-важното качество за всеки предприемач?” “Трябва да преследва целите си до край и да не се отказва. Трябва да е постоянен, целенасочен, отдаден, да e готов да се откаже от много неща”.
 • Кой според теб успява в България?” “Успели са тези хора, които дават стойност на другите, защото човек не живее сам за себе си”.
 • Как протича един твой работен ден?” “Славя се с това, че донякъде съм хаотичен, но нещата, които са истински спешни ги правя в срок, защото не обичам да се провалям. Обикновено преди обяд се занимавам със срещи, имейли и дискусии. Следобеда гледам да правя нещата, които съм планирал за деня – съществената работа“.
 • Какво те кара да продължаваш напред и да не се отказваш?” “Вярата, че правя нещо хубаво и полезно за хората. Това  че те имат нужда от мен ме кара да продължавам напред”.
 • Кой е най-добрият съвет, който си получавал? “Може би съм малко вироглав и чакам сам да стигна до истината чрез проби и грешки. Бих казал, че най-добрият съвет е, че за да стане нещо устойчиво то трябва да има приходи и финансова стабилност“.
 • Коя е най-лошата ти черта?” “Най-лошата ми черта също е и най-добрата ми. Това е, че съм страшен перфекционист. Това ми изяжда времето и нещо, което може да се направи за 1 час мен ми отнема 3-4 часа. Това е и страшно хубава черта, защото като направя нещо то може да се ползва дълго време. Правя малък брой неща перфектно вместо голям брой неща горе-долу”.
 • Коя е последната книга, която прочете и ти направи впечатление? “Честно казано рядко чета книги. Последната беше автобиографията на Миню Балкански. Той е един българин емигрирал във Франция без пари и със страшно много работа, дух, борба и желание той успява и става един от най-големите физици на България. Книгата дава принципите и действията, които различават успелите хора от посредствените“.
 • Препоръчай онлайн тул.” “Обикновено не използвам много online tool-ове, но наскоро използвах един наречен Canva. Той ти позволява с няколко щракания на мишката да си създадеш банер, лого или да споделиш цитат във Facebook”.
 • Човечеството създава колония на нова планета идентична на Земята и ти решаваш да заминеш. Можеш да вземеш 3 неща със себе си. Кои ще са те?” “Бих взел жена си, хард диск с някакви любими мой неща. Все си мисля, че най-ценното е човека и неговите знания и начин на мислене“.
 • На планетата са ти подсигурени храна и подслон. Не познаваш никого. Разполагаш с лаптоп и 1000 пари. Трябва да започнеш отново от 0-та. Какво ще направиш през първите 7 дни?” “Ще изследвам планетата. Ще видя как живеят хората, ще се информирам, ще се запозная с някой, който е от повече време на планетата, защото ако искам да създам някакъв бизнес трябва да добия представа за нуждите на местните”.
 • Като завършек какво би казал на хората, които ни слушат?” “Действайте, действайте, действайте. Прогресът става чрез правене, ученето става чрез правене, бизнес се прави не се слуша”.
 • Как и къде нашите слушатели могат да се свържат с теб?” “Най-лесно е да ми пишат във Facebook”.

Не пропускайте да чуете и първата част от разговора със Светлин Наков тук!

Слушай ни и на своя телефон:

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...