ТОП 5 на най-добрите TED Talks за предприемачи

05 Oct 2016

Често пъти в свободното си време или просто, за да се разсеям в по-натоварен ден, си сипвам чаша горещо кафе, изолирам всички нежелани дразнители с любимите си слушалки и натискам Play.

Гледам речи и лекции в разлижни платформи и канали. Mога да кажа, че съм изключителен фен на TED Talks, които доста пъти са ми давали необходимата доза вдъхновение за справянето със задачи от всякакво естество, както в професионален, така и в личен план.

Отделих много време да преглеждам речи, но днес искам да споделя с Вас моята класация на 5-те най-вдъхновяващи TED Talks за предприемачи.

Ернесто Сироли: Искате да помогнете на някого? Млъкнете и слушайте!

Повече от 30 години Ернество стриктно следва своята мисия да помага на хората да намерят необходимите средсва и ресурси за започването или развиването на собсвен бизнес. Той и обучените от него хора изиграват ключова роля за стартирането на повече от 40 000 бизнеса в 250 общностни в 25 държави.

Любопитсвтото, отдадеността и желанието да прекара времето си в някои от най-отдалечените кътчета на земята са изградили ясната му представа за това какво правят много добре успешните предприемачите и бизнес лидери – а именно, млъкват и слушат. На базата на своя дългогодишен опит и работа в неправителствена организация, специализираща в икономическо развитие, със силен италиански акцент и с невероятно чувство за хумор Ернесто споделя лични впечатления за създаването и ръководеното на бизнес:

“И най-малката компания, и най-голямата компания трябва да може да прави три неща много добре: Продуктът, който искате да продадете трябва да е фантастичен, трябва да имате фантастичен маркетинг и трябва да имате изключителен финансов мениджмънт.”

Рени Глийсън: 404, историята на една страница, която не е намерена

Започнал кариерата си като developer на игри, Рени Глийсън води интерактивните стратегии на рекламна агенция Wieden+Kennedy. Той е изключително опитен оратор, който говори с увереност и предлага много полезни съвети за  собствениците на малък бизнес. Глийсън смята, че всеки може да направи лимони от лимонада (Хм?!) или да превърне една грешка във възможност за развитие и търговия. Глийсън представя няколко конкретни примера как бизнесът може креативно да реагира в случай на грешка (404) , да обори илюзията за скъсана връзка с аудиторията и да се възпозлва от ситуацията. И Вие също може да създадете дизайн с интересно съдържание, което да държи вниманието на Вашата аудитория с едно по-добро маркетингово съобщение.

“Това е страница за грешка, но какво ще стане, ако тази страница за грешка е и възможност? Това беше момент, за който всички тези начинаещи хора трябваше да помислят и наистина да се въодушевят от това, което могат да бъдат. (…) Те разбраха от този опит, че проста грешка може да ви каже, за това, което не сте или може да ми напомни защо трябва да ви обичам.”

Сет Годин – Племената, които водим

Сет Годин е маркетинг гуру и предприемач, създател на Yoyodyne, една от първите интернет-базирани фирми за директен маркетинг. Впечатлени от усилията на компанията да промени мислитето на бизнесите и техния подход за достигане до клиентите, Yahoo! купува Yoyodyne през 1998 и назначава Годин като вицепрезидент по маркетинг въпроси.

В своята TED лекция, Годин твърди, че технологиите са сложили край на масовия маркетинг. В същото време интернетът ни позволява да изберем нашите собствени “племена”, които са движеща сила на промяната. Той обръща внимание на значението на личните връзки между бизнеса и клиентите както и това на лидерите за успеха на всеки бизнес.

“Ето какво e общото между лидерите. лидерите имат общо помежду си. Първото нещо е, че те поставят под въпрос статуквото. Те поставят под въпрос това, което е налично в момента. Второто нещо е, че те изграждат култура. Таен език, седем-секундно ръкостискане. Начин да разбереш дали си с тях или не. Те са любопитни. Любопитни за хората в племето. Любопитни за тези извън. Те задават въпроси. Те свързват хората един с друг. (…). И най-накрая, те се обвързват. Те се обвързват с каузата. Те се обвързват с племето. Те се обвързват с хората, които са там.”

Мая Пен: Запознайте се с млад предприемач, карикатурист, дизайнер, активист

Да открие своето призвание, да създаде бизнес и да го развие успешно може дори и едно дете? Това твърди бизнес дамата Мая Пен, която още на 8-годишна възраст стартира собсвена линия бижута и аксесоари, изработени от еко материали. Нейната компания следва успешни методи на маркетингови промоции онлайн. Днес Мая Пен балансира и свои други интереси като рисуване на карикатури и благотворителна дейност. 10-20% от приходите на компанията подпомагат проекти и благотворителни организации, занимаващи се с обучението и успеха на млади момичета в развиващите се страни. Мая разказва за своите първи стъпки в предприемачеството и за своя извор на вдъхновение за многобройните си проекти.

“Чувствам, че съм част от новата вълна от предприемачи, които не само преследват успех в бизнеса си, но също така устойчиво бъдеще. Чувствам, че мога да отговарям на нуждите на клиентите си без да се нарушава възможността на бъдещите поколения да живеят в по-екологично бъдеще.“

Нави Раджу: Креативно решаване на проблемите в случай на екстремни ограничения

Нави Раджу е бизнесмен и специалист по икономика и управление. Той помага на бизнеси с ограничени ресурси да открият неочаквани и неподозирани начини и подходи за успех. Раджу представя нови практически бизнес и социални рамки, които интегрират западни и източни перспективи за иноваторство и лидерство. През 2013 за своя принос получава годишната награда Thinkers50 Innovation Award.

“Когато външните ресурси са ограничени, трябва да се обърнете навътре, за да откриете най-богатия ресурс – човешката изобретателност – и да го използвате, за да се намерите начини за решаване на проблемите свързани с ограничените ресурси.“

 

Всички тези TED Talks изобилсват от знание, съвети, иновация и вдъхновение. Смятате ли, че тези уроци и съвети са приложими на практика?

A знаете ли други добри речи подходящи за вдъхновение?

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...