Здраво тяло – здрав бизнес: 5 стъпки, които ще ви помогнат да го постигнете

31 Aug 2016

Никак не е лесно, дори е по-скоро невъзможно, да се покоряват върхове в бизнеса, когато умората ви изцежда и прави неспособни да вземате адекватни решения. А именно на тези решения лежи бъдещето на всеки бизнес проект. Всички сме податливи на настинки и стомашни вируси. Истината е, че когато сме погълнати от работата, несъзнателно започваме да пренебрегваме здравето си и да отглеждаме вредни навици, които рано или късно стават предпоставка за развиване на различни заболявания.

Успешните предприемачи мислят за всичко, включително и за здравето си.

Не ви ли е правило впечатление, че успешните предприемачи като например Илън Мъск (Tesla Motors),  Джеф Безос (Amazon), Дейв Морин (Dwell), Чад Хърли (YouTube) и Сергей Брин (Google) изглеждат неуязвими. Те имат вид на хора, които никога не боледуват и са  изпълнени с енергия, която успешно влагат в работата си. 

Няма нищо случайно. Най-важната крачка към успешен start-up бизнес е грижата  за здравето, физическото и менталното. Това е основната инвестиция, която и вие трябва да предприемете за себе си. От здравето ви зависи как ще управлявате своя бизнес и накъде ще се развивате самите вие. 

Да отгледате start-up и да го наблюдавате как расте ви дава всички условия да се радвате на живота. Но за да го постигнете, трябва да вложите много труд и постоянство. Но няма как да работите качествено и да вземате добри решения докато се чувствате отпаднали и “карате на автопилот”. 

В следващите редове ще научите ценни идеи, които стоят зад успеха на големите имена в света на бизнеса.
Всеки успех е въпрос на полезни навици. Ето какви трябва да бъдат и вашите:

#1 Следвате свой собствен режим на редовно и здравословно хранене

Ежедневното хрупане на солети, ядки, вафли, крекери или бисквити докато работиш на компютъра изобщо не влиза в нормите на правилното хранене. Тъкмо напротив. Храни като бързи закуски, „Зрънчо“ или чипс не само не са полезни за теб, но от тях не можеш да си набавиш нужната енергия. 

И като споменах енергия, не прекалявайте с кафето и енергийните напитки. Те само създават илюзията, че ви дават енергия, а всъщност изтощават повече тялото ви. 

Храната е източник на живот. Тя определя нашето здраве и качеството на живот, който водим. Успешните предприемачи не се хранят с каквото и да е. Логиката е проста, когато се храним редовно и с добра храна, това ни дава енергия и ни прави продуктивни в работата. Усвояваме информацията лесно. Оставаме концентрирани по-дълго. Правим малко или почти никакви грешки. Умът ни е бистър и преценява нещата точно. 

Плодовете и зеленчуците са най-важните храни, които трябва да присъстват в дневното ви меню. Вместо да се тъпчете с печени фъстъци или крекери, вземете си ябълка, праскова, кайсия или нектарина. Заменете пицата на парче, панировките и тоста с шунка с прясна риба, приготвена на скара и салата в гарнитура. Суровите бадеми са най-полезните ядки. Те са високо енергийни и дават на организма ви витамин А, Б, С и Е, калций, цинк, желязо и понижават нивото на холестерола.

#2 Практикувайте физическа активност по ваш вкус

Наред с храната другият важен фактор, който допринася за доброто здраве е физическата активност. Тренирате спорт, който харесвате, например тенис на маса. Посещавате фитнес център. Ако не си падате толкова по спорт и фитнес, има и други начини да бъдете активни. 

Курсовете по йога и медитация са отлична възможност да преминете за малко в режим “отпочиващ”. Йогата е чудесна тренировка за тялото. Тя помага да се отърсиш от стреса и пречистиш мислите си. Когато се върнете към работата след зареждащ йога сеанс, концентрацията и преценката ви ще бъдат по-добри. 

Разходките на по-дълги разстояния също помагат за поддържането на добра физическа форма. А най-зареждащата разходка е винаги в планината. Там чистият въздух прояснява мислите, докато тялото изгаря излишните калории обхождайки поляни и баири. 

#3 Не обръщайте гръб на оптимизма

Черногледството винаги е поставяло сериозни пречки пред промяната и напредъка. Ето защо, за да бъде start-up начинанието ви успешно, е важно да мислите с нужната доза оптимизъм. Негативната настройка залива стремежите и мотивацията с лоша енергия, от която е съвсем разбираемо човек да изпадне в дупка. 

Не бива да обръщате гръб на оптимизма дори и в моментите, когато нищо не се вижда на хоризонта. Всеки бизнес проект ви изправя пред немалки рискове и предизвикателства и затова е много важно с каква нагласа ги посрещате. Дори началните провали имат положителна страна. 

За да бъдете емоционално здрав, трябва да намирате своите начини за освобождаване от стреса. Умът ви ще мисли трезво, ако умеете да се абстрахирате от мрачните перспективи и да мислите за крайната цел. 

#4 Оценявайте малките успехи

Малките победи са много важни в света на бизнеса. Те подхранват мотивацията и служат като двигателен лост за следващите ви успехи. Не забравяте да се награждавате за всяка постигната победа, дори и малка. Така отдавате почит на себе си, както и на това, което правите. 

Нека не забравяме, че хубавите неща отнемат време и изискват от нас постоянство и търпение. 

#5 Отдавайте се на почивка когато усетите, че имате нужда

Почивката е критичен фактор, който силно влияе на здравето. Отпочиналият ум работи най-добре. Не се лишавайте от сън или поне се стремете да не се случва редовно да спите по 3-4 часа на нощ. 

Сънят е добра почивка, но той дава естествен покой най-вече на тялото. Психиката се нуждае от нещо повече. Пътуванията, дори и за ден два, ви предлагат смяна на обстановката, която може силно да подобри емоционалното ви състояние.

Когато усетите, че тежестта на задачите ви идва в повече, дайте си почивка. Излезте навън, разходете се, играйте компютърни игри, прочетете книга, гледайте сериал или специализирано предаване, отидете на кино, медитирайте. Всички тези занимания ви дават необходимата психическа почивка. Освен това могат да ви донесат добри идеи. След това на ума ще му бъде много по-лесно да се концентрира над поставените цели, ще разработва стратегии и решения. 

На финала

За успеха няма универсална формула. Сами трябва да научите кои тактики и стратегии ще се окажат най-благоприятни за вас и вашия start-up. В този материал ви запознах с няколко общовалидни истини, които можеш да интерпретирате според вашите нужди и желания. 

Е, какво мислите за прочетеното? Кои навици се оказаха печеливши за вас?
Може ли да се каже, че здравето е решаващо за успеха в бизнеса и кариерата?
Ще се радваме да чуем вашето мнение в коментар под статията.
Ако смятате, че тази статия ще да бъде полезна и на други, може да я споделите където прецените за добре.   

WakeUp and StartUp

Събуди се за успеха!

Научавай всичко за StartUp екосистемата и бизнеса в България директно от твоята поща и се събуди за успеха!
Имейл
Име
Secure and Spam free...